Vaclav Havel, rolul omului de cultura

Czech President Vaclav Havel

Image via Wikipedia

Ne-a salutat şi a plecat dintre noi marele om de cultură, Vaclav Havel!

Simbol al libertăţii civice şi culturale, Vaclav Havel a fost preşedinte al Cehoslovaciei şi al Cehiei între anii 1990 şi 2003. A fost respectat în mediile politice datorită valorii lui intelectuale şi a demnităţii. N-a fost iubit de politicienii lumii pentru că Havel era exponentul unei culturi şi nu al intereselor de grup. Mi-amintesc suficienţa exprimată prin anumite cercuri şi în emisiunile TV, prin anii 90, de către anumiţi căţărători prin politică şi societate care zâmbeau ironic amintind de paşii făcuţi de Havel când trecea în revistă garda de onoare. Stângăciile lui erau cele ale unui om de cultură pus în situaţie de ordine cazonă. Şi? De Havel se va aminti şi peste o sută de ani, dar de ei, golănaşii politici, a uitat lumea.

Vaclav Havel ne-a arătat tuturor că datoria omului de cultură este ţara.

Cultura este amprenta ţării, sub forma creaţiei,  în umanitate şi drept urmare nu poate exista datorie şi onoare mai presus decât cele datorate ţării căreia îi aparţii. Vaclav Havel va rămâne în istorie ca simbol al culturii cehe. El ne-a arătat tuturor că rolul omului de cultură este în slujba ţării sale!

Îl salutăm cu onor!

Reclame

, , ,

 1. #1 by U R A N U S on 18 decembrie 2011 - 20:24

  „Vaclav Havel ne-a arătat tuturor că datoria omului de cultură este ţara.”
  –––––––––-
  VII EXACT LA CE BAT EU MONEDA DE ANI DE ZILE, SI ANUME CA FARA OAMENI si de cultura si patrioti , o tara nu poate prospera. In Polonia si Cehoslovacia, unde cei care au preluat puterea au fost patrioti (Polonia) sau cultura-patriot (Cehoslovacia) urmarile sunt evidente, doua tari care progreseaza, chiar in ciuda acestei crize intinse. Romania , a ales un excroc imbatranit in minciuna si fanfaronada, cu ifose si de om de cultura si de patriot, rezultatele fiind -deasemeni- foarte vizibie si total in contradictie cu cele 2 tari amintite mai sus.
  Si , pentru a intregi idea, trebuie sa se inteleaga ca , clasa, patura intelectualilor nu se reduce la partea civila, ci ca intelectuali bine intentionati se regasesc si in structurile armate ale tarii
  La acestia trebuie sa ne fie speranta.

  • #2 by mircea batranu on 18 decembrie 2011 - 21:08

   Din pacate, in Romania nu a existat niciun om de cultura care sa-si implineasca acest destin!

 2. #3 by U R A N U S on 18 decembrie 2011 - 21:57

  da, ai dreptate, cei care au fost oameni de cultura si „patrioti” au fost ori „pe langa”, ori exacerbat in ideologia comunista, de unde rezultatele trecute si actuale; nu ma refer la „conducatorul iubit”, realmente un cizmar nenorocit, ci la oamenii care au avut totusi un cuvant de spus in cultura romaneasca (din pacate destul de mediocra, daca ne comparam chiar cu suratele din fostul bloc comunist) dar care au preferat -si prefera- un trai confortabil, insa deasupra celor multi, simtind-banuiesc- o usurare sau o magulire a propriului ego, ca macar la partea materiala sunt pe cele mai inalte culmi, neintelegand – sau incapatanandu-se sa se prefaca a nu intelege- ca intr-o tara prospera oamenii de cultura pot fi si varfuri financiare, insa prin bani facuti cinstit si nu ca os de ros, aruncat de guvernanti.

 1. Vaclav Havel, rolul omului de cultura « Mircea Bătrânu Gaseste.info Motor de Cautare in Toata Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: