Germania renunta la programul energetic nuclear

japan no nuclear hazardGermania avea 17 reactoare nucleare prin care obţinea un sfert din necesarul de energie electrică. Germania nu a avut incidente sau accidente nucleare care să determine renunţarea la sistemul de reactoare nucleare. După catastrofa de la Fukushima din Japonia, manifestaţiile pentru închiderea reactoarelor nucleare s-au înmulţit iar sub presiunea populaţiei, guvernul german a hotărât închiderea tuturor reactoarelor nucleare până în 2012. Găsiţi articolul în Der Spiegel.
Este primul efect a ceea ce anunţam în articolul „Sfârşitul erei atomice”.
Aferim!

, , , , , , ,

 1. #1 by U R A N U S on 31 Mai 2011 - 18:24

  Acest pas, nu este altceva decat unul politic pentru a ajuta la viitoarele alegeri, din punct de vedere practic nu are nici o insemnatate, pentru ca germania este inconjurata de tari care au zeci si zeci de reactoare functionale, iar un accident(serios) la acestea, se va resimti si la vecini, sau-depinzandd de distanta de la reactor la granita germania , combinata cu directia vanturilor locale- poate fi mai dezastruoasa in germania. Insa germania isi permite acest lucru avand in vedere cateva aspecte economice:
  -mai toate produsele Made in Germany(inclusiv berea) se vand -oriunde- pe mapamond mai bine decat cele americane sau japoneze,
  – infrastructura lor economica (inclusiv transporturile pe toate caile) este extrem de buna, rezistenta, sofisticata si excelent intretinuta,
  -ei au deja modelul motorului pe hidrogen, care in 10 ani va deveni popular.Avand in vedere aceste 3 circumstante, germania isi permite sa renunte la aceasta sursa energetica ( pe motive politice, pentru a primi votul total al verzilor si altor grupari politice sau nepolitice) chiar si imediat, pentru ca ei isi pot permite sa importe electricitate, la preturi-poate- chiar mai mici decat cele raportate la productia din tara.Din punct de vedere al suprimarii riscului nuclear, sunt departe de acel deziderat, fiind inconjurati de un ocean de reactoare nucleare.

  • #2 by mircea batranu on 31 Mai 2011 - 18:27

   @Uranus Este efectul catastrofei de la Fukushima si se va extinde in lume! Franta va fi cea mai afectata pentru ca are peste 60% din energia electrica de natura nucleara!

 2. #3 by U R A N U S on 31 Mai 2011 - 19:26

  Tocmai pentru asta, nu numai Franta, dar si multe alte tari, nu pot renunta la aceasta sursa, „buturuga” care le poate desfinta, fiind hidrogenul obtinut din apa, sau o alta sursa , mai nepoluanta decat/ si compatibila cu forta inmagazinata in uraniu.

 3. #4 by U R A N U S on 1 Iunie 2011 - 18:43

  Germania, data in judecata pentru renuntarea la energia nucleara

  E.ON, cea mai mare companie de utilitati din Germania, va cere statului despagubiri de 10 miliarde de euro, in urma deciziei Guvernului de la Berlin de a renunta la energia nucleara in urmatorii 10 ani.

  La fel ar putea proceda si RWE, cel mai mare producator de energie din Germania, care deocamdata analizeaza lansarea unei actiuni in justitie…”
  ________
  S-ar putea ca -pana la urma- Angelica sa-si schimbe planurile

  • #5 by mircea batranu on 1 Iunie 2011 - 21:20

   E normal sa ceara despagubiri daca au avut un contract cu statul dar sunt convins ca expertiza privind riscurile nucleare ii face pe ei datori statului german! Depinde de foarte multe!

 4. #6 by U R A N U S on 2 Iunie 2011 - 18:02

  Sigur ca depinde de multe,insa nu vad cum tot ei ar fi buni de plata , atata timp cat riscul respectiv nu s-a materializat. iar germania are de unde sa plateasca, e una din tarile cu cea mai buna productivitate, insa s-ar putea- la fel de bine- ca guvernul sa dea inapoi, in aceasta idee, de a lichida centralele nucleare.

 5. #8 by U R A N U S on 2 Iunie 2011 - 19:09

  Epidemia E.coli: Un caz de infectare cu bacteria ucigasa in Japonia

  O persoana din prefectura Toyama, din Japonia, a fost infectata cu bacteria E.coli.

  O epidemie de E.coli matura Europa, insa nu este deocamdata clar daca acest caz din Japonia, relatat de Kyodo, are legatura cu se se intampla in zece tari de pe continent…”
  ––––
  Asta este cazul tipic de amplificare a unei situatii, de media, adica a face din tantzar, armasar, cazuri de E.Coli sunt zilnice, in orice tara, insa acum avand un cal de batatie, se fac tot soiul de presupuneri.Daca este sa gandim logic, infectia poate avea sursa in Olanda , deoarece:
  -Olanda a dispus incetarea livrarilor de castraveti, deci este posibil sa se fi autosesizat
  -Agricultura superintensiva din Olanda, unde biodejectiile (de la animale) au un ciclu de reciclare foarte scurt, iar orice mica greseala, poate duce la o asemenea situatie.

 6. #9 by U R A N U S on 5 Iunie 2011 - 20:23

  Germania vrea sa renunte la energia nucleara. Este posibil?

  Speriata de dezastrul de la centrala Fukushima, din Japonia, Angela Merkel a decis sa inchida, pana in 2023, cele 17 centrale nucleare pe care le are Germania. In aceste conditii, Berlinul va trebui sa inlocuiasca 23% din productia sa de energie, care acum consta in energie atomica.

  Coalitia formata din conservatori si liberali, aflata la putere, trebuie sa gaseasca modalitati de a evita o crestere a preturilor si sa faca, in continuare, eforturi sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Insa acesta este un pariu departe de a fi castigat.

  Cedric Philibert, analist al Agentiei Internationale pentru Energie, sustine ca nivelul de electricitate produsa cu ajutorul turbinelor eoliene trebuie triplat si, in acest sens, trebuie sa se investeasca si pe mare si pe uscat. Dar asta nu se va intampla peste noapte, comenteaza Le Point….

  De ce probleme se va lovi Germania?

  O alta problema este ca sistemul de transport al energiei nu este conceput sa poata suporta transportul de energie electrica. De altfel, seful E.ON, Johannes Teyssen, a declarat in luna martie in revista Der Spiegel ca are probleme privind transportul de energie.

  … Germania ar putea fi chiar in situata dificila de a nu-si atinge necesarul de productie, avand in vedere ca energia solara si eoliana se produce foarte neregulat, fara depozitare, a spus specialistul.

  Pe termen mediu, reorganizarea energetica nu se poate face fara noi centrale electrice pe gaze si carbune, anticipeaza guvernul german. Totodata, dependenta Germaniei de gaz va creste foarte mult, ca si efectul de sera cauzat de utilizarea de carbune.

  Chiar daca guvernul isi mentine obiectivul ambitios de a reduce emisiile de CO2 cu 40% fata de nivelul din 1990, va fi foarte dificil sa faca acest lucru. Germania are emisii aproape de doua ori mai mari decat Franta. Asta poate si pentru ca, in ciuda cresterii tot mai mari in domeniul energiei regenerabile, carbunele este sursa pentru 43% din productia de energie electrica in Germania.

  Pentru a limita cresterea tarifului la electricitate, Guvernul spera sa primeasca o preturi rezonabile la gaz. Dar cresterea pare inevitabila oricum. Angela Merkel stie foarte bine acest lucru si vrea sa acorde 500 milioane de euro cu titlu de despagubire pentru industriile mari consumatoare de energie.

  Jacques Percebois sugereaza ca Angela Merkel „taie iarba sub picioarele ecologistilor”. „Cu cat ne apropiem de termenul limita, cu atat este mai mare sansa ca decizia de oprire a centralelor nucleare este respinsa”, a spus el.

  Potrivit ziarului Les Echos, liberalii din coalitia cu Angela Merkel sunt, de asemenea, de acord sa se renunte la acesta idee, in cazul in care planul de tranzitie de la un tip de energie la altul nu se desfasoara asa cum era asteptat.
  ––––––
  pana la urma vor renunta sau -macar- vor amana acest plan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: